Urmatorul buget este calculat avand in vedere o nunta de 100 de persoane, organizata in Bucuresti, la un Ballroom, cu accentul pus pe raportul calitate-pret.

  • 100 persoane
  • Cost meniu 75e/pers
  • Cadou mediu 110e/pers
  • Pachet Vip-Events Foto-Video-Dj
Cheltuieli Restaurant 68%
Haine, Verighete, Etc 15%
Foto Video Dj 10%

Exista 2 tipuri de costuri pentru nunta: costurile fixe sunt cele care nu variaza, indiferent ca ati avea 10 sau 100 invitati (de exemplu, fotograf, cameraman, DJ, verighete etc); costurile unitare (variabile) sunt cele stabilite la nivel de persoana (de exemplu, costul unui meniu la local).

Costurile pot creste sau se pot amortiza in functie de numarului final de invitati.

10 trucuri pentru o planificare ca la carte a bugetului nuntii:

–  Intocmeste o lista estimativa de invitati pentru a va stabili amploare evenimentului (nunta restransa sau nunta in stil mare).
–  Scrie pe o hartie toate dorintele si visele voastre legate de ziua cea mare si estimati cateva din costurile ideilor voastre
–  Noteaza pe o lista toate categoriile de cheltuieli pentru nunta si treceti in dreptul fiecareia dintre ele, ce suma sunteti dispusi sa cheltuiti pentru fiecare obiect sau serviciu de nunta.
–  Estimeaza veniturile pentru urmatoarele luni si stabiliti impreuna care sunt sumele pe care va puteti baza in anumite etape ale organizarii (bani din salarii, bani imprumutati, bani primiti cadou de la parinti).
–  Afla ce si cand trebuie sa platesti pentru fiecare produs sau serviciu

–  Negociaza toate aspectele nuntii cu fiecare furnizor in parte
–  Stabileste costurile cu prioritati si urmareste costurile in timp ce planuiesti fiecare detaliu
–  Fii pregatita sa intampini cheltuielile neprevazute cu o suma de rezerva
–  Nu face rabat la calitate in favoarea unor cheltuieli mai mici si asigura-te ca raportul calitate – pret va fi intotdeauna unul echitabil

Estimare unui buget este esentiala pentru calculul tuturor cheltuielilor, astfel incat daca depasiti suma pentru o categorie de cheltuieli, le puteti reduce pe cele pentru o alta categorie de produse mai putin importante. Fa-ti un tabel in Excel cu toate categoriile de cheltuieli care sa te ajute sa iti estimezi costurile si sa tii evidenta tuturor cumparaturilor bifate.


Ce trebuie sa stii legat de bugetul nuntii:

1) Costul total al restaurantului reprezinta cea mai mare parte din bugetul unei nunti

2) Unii managerii de restaurant percep la momentul rezervarii unei zile pentru nunta
fie un avans simbolic (1000 euro) fie un procent din totalul nuntii (intre 30- 50%) iar in cazul unor locatii mai exclusiviste chiar  achitarea meniului 100% pana in ziua nuntii.

3) Unele restaurante percep si un cost suplimentar pentru chiria salii (1000-3000 euro)

4) Nu uita de tips-ul pentru ospatarii care se vor ocupa de servirea invitatiilor

5) Daca vorbim de locatii nonconformiste, care presupun amenajarea si logistica aparte (palate, domenii, padure, pe mailul lacului sau la mare) este important sa iei in calcul si costuri auxiliare cum ar fi inchirierea toaletelor, generator de lumina, infrasctructura de restaurant, catering.

6) Imediat dupa ce ai rezervat data nuntii, contracteaza colaboratorii pentru seara cea mare, ma refer la acei oameni care prin simpla lor prezenta vor asigura succesul nuntii: dj, fotograf sau cameraman