Inceputurile acestei meserii, in Romania, se gasesc in anii ’90. Dupa revolutie, muzica si aparatura de sonorizare au devenit mult mai accesibile publicului larg, drept urmare DJ de prin radiouri, discoteci, cluburi sau persoanele pasionate de muzica au inceput sa-si achizitioneze sau sa-si confectioneze boxe si statii. Pentru inceput au sonorizat petrecerile personale, ale rudelor, prietenilor si usor a inceput sa apara o cerere pentru acest serviciu.

In  anul 2000, preponderent in mediul urban, deja exista notiunea de DJ la nunta. Avantajele pe care un astfel de DJ le ofera asupra unei formatii, precum, bugetul mai scazut, diversitatea muzicala, flexibilitatea programului, au condus la o crestere constanta a cererii pentru acest serviciu.

Odata cu inceperea crizei financiare si in Romania, in anul 2009, bugetele alocate nuntilor au inceput sa scada si drept urmare tot mai multi s-au orientat catre un dj. In anul 2010, in mediul urban proportia era de 50% nunti cu formatie, 50% nunti cu dj. Pe segmentul botez-uri balanta era inclinata deja catre dj 70% , formatie 30%. Aceasta perioada a ajutat la promovarea intensa a Dj-ilor. Oamenii au fost la nunti cu dj, s-au distrat si chiar cei mai scepetici au inceput sa agreeze aceasta varianta.

Fiind cerere, a inceput sa creasca si oferta. Scaderea preturilor pentru aparatura de sonorizare,  posibilitatea utilizarii laptopurilor, precum si beneficiile financiare aduse de aceasta meserie au condus la o crestere exponentiala a DJ-ilor pentru evenimente private. Treptat oferta a ajuns sa depaseasca cererea chiar daca in 2012, in mediul urban 70% dintre nunti sunt sonorizate de catre dj si peste 90% dintre botezuri.

 

*Studiul este bazat pe interviuri cu proprietari de restaurante, sefi de sala, organizatori de evenimente, dj si membri ai unor formatii specializate in evenimente private.